Om beachvolleyboll

Beachvolleyboll är en olympisk sport sedan 1996 men har spelats betydligt längre än så.

Varje sommar i Sverige spelas det en landsomfattande tour som spelas i olika nivåer och klasser. De högst rankade lagen spelar Swedish Beach Tour & challenger samt den mest prestigefyllda tävlingen av dem alla. SM i beachvolley i Tylösand!

SM är den naturliga höjdpunkten för alla som tävlar. Det är ett stort evenemang som lockar hundratals lag i flera olika klasser.

Under sommaren är det också vanligt att kompisgäng samlas på stränder eller beachvolleyplaner och spelar och umgås.

Organisatoriskt sorterar beachvolleyboll under Svensk Volleyboll.

HISTORIA

Beachvolleybollen föddes i USA under 1900-talet. Till en början var det ett tidsfördriv i Kalifornien under 1920-talet i väntan på rätt vågor för surfarna på Kaliforniens stränder. Först under 1930-talet bestämde man sig för att spela två mot två, tidigare hade man spelat enligt volleybollens vanliga sex-mot-sex bestämmelser. Ungefär samtidigt som sporten fick sitt fäste i Kalifornien började man även spela beachvolley på Hawaii. De här tydliga surfinfluenserna kan man se i sporten än idag.

Fram till 1970-talet var det en fritidssport men under 1970-talet tog sporten en mer kommersiell vändning och sponsorer började intressera sig för sporten. Det resulterade i en av de första tävlingarna med prispengar inom beachvolleyboll. Den hölls i San Diego, USA och efter detta följde flera i fotspåren. Två år senare anordnades ett större mästerskap i USA som lockade mer än 30000 besökare. Det första SM-slutspelet spelas i Falkenberg 1978.

1980-talet tar de brasilianska stränderna beachvolleyn till sig och allt större evenemang börjar arrangeras. I USA startas en professionell tour och i slutet på 80-talet inleds det som idag är FIVB World Tour. Denna utveckling ger resultat i och med att sporten vid OS i Atlanta 1996 för första gången finns med på det olympiska programmet. Sverige har varit representerat tre gånger vid OS. Av Tom Englen/Figge Pettersson  1996, Av Björn Berg/Simon Dahl 2000 & 2004. Sistnämnda står för bästa placering i ett OS med en nionde plats i OS i Aten 2004.

TÄVLINGAR

I Sverige arrangeras det tävlingar året om tack vare beachhallarnas tillkomst, men det är förstås på sommaren som de allra flesta tävlingarna går av stapeln. Alla licensierade spelare tävlar om rankingpoäng för att kunna nå ytterligare en tävlingsnivå. Idag finns det fyra olika tävlingsnivåer på seniorsidan; Open grön, Open Svart, Challenger och Swedish Beach Tour.

Open är en öppen tävlingsklass för alla som vill vara med medan man måste nå en viss position på Sverigerankingen för att få vara med på Challengernivån och Swedish Beach Tour.

Rankingpoäng till vår nationella ranking över spelare kan man få i samtliga klasser.  Dock skiljer det kraftigt mellan de olika klasserna.